Gică contra

Pe lângă conspiraționiști, oameni care le știu pe toate, defetiști, mai găsim această specie atât de perpetuă la nivel românesc, numită ,,Gică contra”.  Mai pe şleau spus: în loc să ne înhămăm la muncă emitem, doct şi fără să facem ceva, că toate eforturile noastre în sprijinul societății se vor termina cu un eşec.

Suntem asaltați din toate părțile de conaționali care suferă grave tulburări de apatie civică. Percep dreptul de a vota ca pe o corvoadă, pentru că trebuie să-și întrerupă ședința de pilates, vizionarea unei emisiuni preferate, trebuie să oprească aragazul pentru a se duce la cea  mai apropiată secție  de votare.

Dacă mergi la vot pierzi aproximativ 30 de minute, ai la dispoziție 14 ore pentru a vota, deci în intervalul 07:00-21:00 îți rămân 810 minute la dispoziție, pe care le poți petrece cum vrei. Dacă socotim minutele unui mandat întreg ajungem la cifre amețitoare:24x60x365x4.

30 de minute dintr-un mandat înseamnă 0,000…%

Există   oameni care cunosc problemele  ce stau la baza țării ,  cunosc sistemul, sunt conștienți de principiul cauză-efect, de contribuția individuală  la bunăstarea societății (mediu ce trebuie sa fie echilibrat pentru binele comun), dar  există  și specia menționată anterior, iubitori ai vâlvelor, hazardelor sociale, activi in bâlciuri și scandaluri,  mișcători de mase,  greve,  instabilitate.  Oameni fără ideal, pentru că ,, nu se poate în România”,  propovăduitori ai disputelor politice,  doritori de produse ieftine, ajutor social și salarii bine plătite. Noi nu suntem activi, ci reactivi. Nu acționăm pentru a face bine, ci reacționăm pentru a corecta niște lucruri rele, criticăm, identificăm problemele și……atât.

Dar sunt oameni constructivi, nu mă îndoiesc, un număr covârșitor de mare cărora le place să așeze cărămidă  peste cărămidă, aleg calea mai grea pentru că asta le aduce satisfacție, împlinire, sens. Mișcă societatea chiar dacă nu-i vedeți voi, din umbră.  Ei nu sunt atotștiutori, clarvăzători, superiori, sunt  oameni care încearcă, acționează, caută căi pentru a stabili un echilibru comun care se răsfrânge ulterior asupra binelui individual. Nu le place deloc ce văd în jurul lor în prezent, dar văd efectul proiectului ce au să-l implementeze, au viziune. Nu sunt optimiști inconștienți, lipsiți de realism, nici nu se îmbată cu faptul că vor schimba România peste noapte, ei realizează  că au nevoie de cel puțin 20 de ani.

 Ne aflăm într-o stagnare, e cert, dar suntem răpunzători de ea în aceeași măsura în care  ne asumăm plecarea în străinătate pentru un trai mai bun, pentru a lăsa în urmă nedreptatea, corupția, sărăcia, metehnele sistemului și o parte din ceea ce reprezentăm. O problematică esențială a domeniului politic este  relația dintre cetățeni și sistemul politic. În acest sens, discuția poate fi îndreptată către formele concrete prin care cetățenii își manifestă fie susținerea, fie nemulțumirea față de măsurile sau politicile liderilor și instituțiilor. În mod democratic.

 Da, democratic.

În aceeași logică, refuzul participării – deseori întâlnit sub denumirea de apatie civică  – poate transmite un mesaj important despre felul cum cetățenii valorizează participarea sau au convingerea că implicarea lor poate produce efecte reale.

De ce să mergi la vot?

 -cu cât prezența la vot e mai mică, cu atât pot fi mai ușor fraudate alegerile prin mită electorală.

-votul ne dă puterea de a  impune respectarea intereselor noastre, ale cetățenilor. Nici nu contrază prea mult distribuția voturilor. Ceea ce contează e că  o prezență masivă la vot e dovada că poporul e treaz, că stă cu ochii pe politicieni și guvern, că nu îi e indiferent cum e tratat și e pregătit să-i sancționeze pe cei care au jurat să slujească interesele poporului.

-ideea destul de vehiculată că absența la vot e un mod de a penalize clasa politică e o gogomănie pentru că la umbra apatiei, a indiferenței și ablazării, politicienii se perindează în voie.

 Te nemulțumeste ce vezi ? Te nemulțumeste că nu avem un sistem de învățământ similar cu cel norvegian? Te  nemulțumesc acțiunile oamenilor politici? Cine trebuie să schimbe?

Ei bine, tot  ce faci tu se oglindește în societate. Tu ești societatea.